Loghat PENANG (dialect) @ Dictionary (Kamus) [updated Jan 30 2011]


Untuk post kali ni, jom kita fly sat pi belah tanjung kat Pulau Pinang. Pulau Mutiara ni mmg biasala, terkenai dengan loghat, anak mami yg comei2, nasi kandaq, tempat2 trademark dia(pdg kota etc), orang dia yg ramah tapi melalut hehe dan byk lagilah. Walaupun muka aku ada ala2 mami(haha perasan), tapi aku bukan la pure penang pun. Cuma dah duduk sini dari kecik.

So kali ni just nk share skit loghat tempat aku dengan hangpa semua. Mesti ada yang dh lama tak “speaking” Penang, dah lupa cos asyik dok cakap KL ngan omputih ja, dan rasa rindu nak menggamit balik “vocab2” belah utara nih, cewahh. So, ni antara vocab yang mostly aku tau & sendiri contribute, dan ada yg aku tak penah tau pun, just dengaq dalam crita utara kat tv dan refer kat forum2 orang atau tanya mak bapak aku haha, thanks banyak2.

Tapi kadang2 aku pun takleh beza sangat loghat Penang dengan loghat belah Kedah, lebih kurang ja sama2 utara, cuma aku tau Kedah ni lagi ‘dalam'(pekat) sebutan dia, Penang plak lmbut dan sedap la skit, tapi klau dah campoq benggali/mamak tu siap dgn lenggok dan goyang kepala la, apa lagi. Last2 aku bedai ja dua2. Bila dh banyak sgt vocab ni, mesti ramai yg ‘segan’ nak baca, tapi boleh la takat nk refer apa2 pekataan baru tjumpa/teringat tu, since aku pn akan update everytime ada vocab baru for “safekeeping”. Kot2 dah tua2 nanti aku nak refer balik bila dah lupa, sebab xckap penang sgt dah. So, enjoy!

Note: perkataan2 dengan huruf;
‘R’ biasanya ditukar kepada ‘Q’/’Gh’(atau Qho dalam arab hee)

LATEST UPDATES: Parpu = kacang dal; Nerai – Baris; Maarop Sintok = sejenis makian; Mapley = pengantin lelaki; ponu = pngantin prmpuan

Aci ligan – main kejar-kejar
Air acaq – air lumpur @ becak @ longkang/ acar pun bloeh la
Awang – panggilan untuk budak
Awat – kenapa/ pasepa

Bakiaq – susu baby yg dah basi (akan ada lapisan keras terapung kat bahagian atas)
Baloq liat – pemalas tahap cipan
Balun – pukul
Bambu – pukul(hang tok sah dok ketegaq, sat gi naya kena bambu)
Ban – tali ayaq (kedah)
Bang – azan
Bangkit tidoq – bangun tidur
Basah lokoih – basah lencun
Batas – jalan
Beghemba – bersaing (merujuk kepada naik beskal ramai2)
Belah – bahagian, dekat (cth: belah mana = dekat mana)
Belahak – sendawa
Belemoih – kusut masai/kotoq
Belen/seron – lebih teruk dari bohsia. (Cth: aci belen)
Belengaih – maksudnya kotoq(kotor)
Belutin – kotoq
Berderemen – muka calar balar (biasanya lepas jatuh)
Beretuh/Beghetuh – tersentuh, trlanggar
Besaq gabai – exaggerate of besar/ besaq gila
Bok – tilam (kedah)
Bon – polis/mata-mata
Borak – cakap besar, atau Pondan
Belengaih – maksudnya kotoq(kotor)
Benyai – lembik berair(eg:isi durian)
Biruu – almari (dlk kedah)

Cempera/cempegha – perangai tak tentu hala/ jakun/ terok
Cabai – cili
Camca – sudu
Camdek – mengutuk
Candet – perli
Cega – takut
Cek/cheq – saya (gelaran diri yang manja skit,bpak aku yg sulung tu smpai skrg dok pkai ngan tok aku)
Cekeding – kurus kering
Celuih – muat
Cemerkap – tak cekap
Cengei = garang
Ceroi – cair (cth : ayaq kopi ni ceroi sangat la)
Chemuih – bosan/jemu
Chewi – perasaan sayang terhadap sesuatu yang tak bertempat
Combi – anak prmpuan anak mami (kot, xpasti) klau nk sngkat -bi (cth: Mastura-bi)
Contiang – conteng
Cucoq/coq – cucur (cth: coq kodok/cok pisang) coq sbb sngkatan/nak cepat
Cunggit – baju yg senget sewaktu dipakai (macam Pak Uda hehe)

Darai – bapok/pondan
Daun karapole – daun kari
Depa – mereka/diorang

Gagau – pegang/gomol
Gerek – basikal
Ghabat – kira panjat
Ghaplah – buat perangai
Ghelaih – bilas/basuh/lap
Gherit – (baju)koyak digigit biasanya oleh tikus/lipas (gaqhit kedah kot)
Ghiang – kuderat @ tenaga
Gon – tempat yang berbukit skit atau curam (semasa drive)
Gostan – undur ke belakang (masa bwk kereta)
Gurmit – pengasah pensil
Guruih – mancis

Habaq – bagitau mai
Hamboq – bagi kaw2
Haprak – tak guna/tak boleh pakai
Haria – laungan semangat, biasanya bersorak time bola (cth: ‘haria penang haria’) klau nogori9 macam ‘joben hang joben’ la
Hambat – kejar/halau
Hangpa – engkau/korang
Hawaq – perangai tak elok
Hingaq – bising

Jamban – tandas
Jebeh – buat muka masam @ sedih Jebon – sejenis musang (atau kutukan)
Jerqah – tengking(sebab marah)
Jora – menunjuk hebat/bekeng/gedebe(kelantan) cth: hang tok sah dok buat ‘jora’ la
Julut hebiaq – mulut yang tak dak insurans

Kala**** – tepung dok makan dgn pasemboq tuu..)
Kalut – kelam kabut
Kambee – alang umah
Kami – aku/saya
Kamjat – bengang
Kanyiaq – budak higusan / seseorang yg tak berapa pandai lagi
Kapok – peluk
Katok – ketuk/pukul (dengan kayu biasanya)
Katup – tutup (pintu/botol)
Kawaq – pencuri kat kampung
Kecek – pujuk/bodek (eg: pi kecek duit kat mak)
Kedekut pait/pahit – kedekut tahap kronik
Keleh – lihat
Kelempung – paru2 daging lembu (mamak suke letak dalam mee/pasemb0q)
Kelepiaq – shake of water from body
Keloi – panggil
Kemarin – yesterday
Kemut – kedekut (orang KL pikir lain hehe)
Keras kedekiang – keras gila babas
Kerumun – mengelilingi pada sesuatu/orang
Kesut – ke sudah (cth: aku tunggu dia… dia tak mai2 sampai kesut)
Ketedarah – makan tak ingat dunia/ lapaq gila (eg:awak hang ketedarah nasi ka)
Ketegaq – degil sangat (kedah)
Ketoq – tempat basuh tangan (teko dengan dulang di kenduri2)
Koman – lekeh (lekeh tu apa?) macam takdak class la
Kona – pusing Koyak minyak – speed up for motor/ pederas
Kongkiaq – sejenis semut kepala dan taring besar
Kopek – kupas (buah)
Koyak minyak – press minyak(utk accelerate motor la)/ atau pulas minyak
Kore – banyak berkira
Kute – cubit

Lagu – macam (bukan lagu yang orang nyanyi tu) cth: lagu tu rupanya = macam tu rupanya
Latam – Pijak
Lanca – beca
Langgah – minum tak mau2/minum gelojoh la tu (cth:tak guna gelas,langgah botol terus) kedah ni
Lehiaq – leher tapi sebut pelik skit
Lekaih – cepat (cth: awat lekaih sgt nak balik)
Lekeh – koman (koman mksudnya apa pulak?) macam low class la. eg:”awat lekeh sgt tu pun taktau ka”.
Lencun/basah lencun – basah sangat(mcm seluruh badan) *refer basah lokoih kat atas
Lengai – lembab
Ligan – kejar
Likat – pekat
Lingkup – jahanam/punah
Lintaq – kilat/guruh
Loncat – lompat
Loqlaq – clumsy @ suka buat menda bukan-bukan (kedah)
Lunyai – sampai lembek (cth: belasah sampai ‘lunyai’)

Maarop Sintok – maki hamun untuk org bodoh/bangang (cth:Maarop Sintok mana la yg buang smpah kt sini)
Makan poloq – makan pelahap/gelojoh
Mampoih – mampos
Mami – mak/makcik
Mamu – pakcik
Mana aci – tak adil
Mandom – lembap/tak aktif
Manih melecaih – manis sgt2
Mankaq – isi durian yg keras tuh/makian
Mapley – pengantin lelaki kalau kat penang (klau kat KL = mamak)
Marka – awek
Mastoura – set barang kemas termasuk rantai yang loket dia sambung ke rantai
Mat Besaq – bekeng, gedebe
Meksi – jubah
Merah merengau – merah sangat terang
Melahaq – makan gelojoh (kedah)
Meluat – benci/menyampah
Melugai – meloya/perut tak selesa/ rasa macam nak muntah
Meneghas – mengulangkaji @ mengulang baca
Meneghu-meneghang – kereta lalu lalang dengan sibuk sekali (kedah ni)
Mengkala – bila (loghat kedah ni) cth: mengkala depa nak sampai ni
Menyorok – breakfast
Meqhela – gedik (gatai menqhela)
Merap – manja
Merenyam – Gatai miang jgk (klau kedah meqhenyam)
Merelop – senja
Merlit – berkilau-kilauan
Meroyak/ Meghoyak – merebak (cth:penyakit)
Merton – hammer/penukul
Morey – supper lepas semayang teraweh
Mot – tunggang
Musibat – anak hantu(kutukan)

Nalla – mak aihhhhhhhhhhhhhhhhhhh cth: nalla punya lawa aci tu!
Nana – abang/ utu suami pun boleh (macam nana tanjung = abang tanjung la tu)
Nangoi – budak hingusan
Nerai – sebaris (cth: Kedai tu satu nerai dengan Line Clear)
Nyok – kelapa (ayaq nyok)

Otak hang – sejenis makian (bolela penang jugak)

Panchoq – tandas
Pande – khemah
Parit ban – saliran air yang mngalir ke bendang
Parpu – kacang dal yg buat dalca tu (parpu ni bahasa melayu, tp rmai xtau sbb penang yg slalu pkai, dal/dalca tu bhs tamil)
Pasemboq – rojak mamak kalau kat KL
Pedajai – di perkenakan / terkena
Pedo – hati-hati
Pelaq – buat terok
Pepak – mengunyah atau nak hancurkan gula-gula(atau benda keras) dlm mulut
Perabih buang – makan sampai licin
Perak/peghak – heran tengok benda tak pernah jumpa(jakun)
Poduk –makan
Pokkay – sesumpah
Ponen – pondan/bapok
Ponu = pengantin perempuan (see mapley hehe)
Punggai – membaling dgn sesuatu
Pungkoq – bontot

Ragaih – panjat
Reban/Gheban – runtuh (rumah itu reban) *bukan reban ayam tu
Renjong/qhenjong – tinggi/panjang
Renyeh/qhenyeh – senyum smpai ke telinga
Reyau/qhiyau – menangis
Ronda – jalan2 (jom ronda!)
Roshom – muka masam ja

Qekah – usaha
Qhengkong – kerengkong

Sat – sekejap
Satgi – sekejap lagi
Sebek – muka sebek (muka sebelum nak mengangis)
Segan – klau bahasa buku, segan tu maksudnya malu, tapi bagi orang Penang ‘malas’
Seghiyau – takut
Seghobeh – serabai
Sekeh – luku kepala sipi2 (tak kuat sgt la)
Selepong – bercapuk, bertampung
Semalam – last nite/yesterday (yang ni ramai org KL konpius)
Semawa – menjemput
Seneqih – calar (biasanya pada body kereta)
Sengkek – pokai

Siru – berlagak
Solat lohoq – solat zuhur
Soq – sahur
Suap gula – betunang (atau adat semasa tunang)

Taboh – bantai/pukul/belasah
Tahantuak – budak tak pakai seluaq dalam, so bila depa duduk… nampak laa…
Tak celuih – tak muat
Takdan – tak sempat
Tak kelapaq – tak mau/tak hingin
Tamboq – lumpur/selut
Tanjung – belah bandar kat penang mcm georgetown kot
Taqham – dendam simpan
Tarak mau – tak mau
Taram ja – hentam saja, bedal ja
Tauk – campak
Tawaq – tawar atau tiada rasa
Tenyeh – Mengesat sesuatu eg: tenyeh mata
Terbei/teghebei – lastik
Tergheliat –terseliuh
Terpereluih – terperosok
Tetomoih – digunakan untuk jatuh yang teruk (jatuh tetomoih)
Tibai – balun/pukul/sebat
Toksah – jangan
Tokua – tauhu
Tok yu – kicap
Tokak – gigit (tapi dengan bukak mulut besar2)
Tonyoh – gosok/tenyeh dengan kuat
Toya – (muka)/perangai
Toya Mat Amin – perlian, kutukan (yang ni lawak, tak pasal2 mat amin mana tah kena)
Tuntun – maknanya lebih kurang mcm tolak…sesuai digunakan utk basikal,motor

Ubi mengala – ubi kentang
Usha – survey/lihat (cth: jom ‘usha’ marka tu)

Ya’apur seyre – trouble maker (rujuk Anak Mami movie)

**** mamak – sejenis buah… femes gak buah ni…

Note: Ok, sekian. Kalau ada lagi vocab baru,aku akan update. Dan sapa2 yg rasa nak tlong contribute, silakan sangat2 heheh. Next time aku akan tulis pasal keunikan negeri Penang kot, apa yang best dan kesentimentalan dia. Chow!

Sebelum tu, jom enjoy lagu ‘Penang Kita’ by Crosstown, lagu old skool nih, fames dulu. Habis semua tempat kat Penang dia cerita. klakar, tapi tetap best!

Advertisements
  1. mapley tu kat penang merujuk kepada pengantin lelaki tapi kalau sebut mapley kat kl diorg refer kat mamak. kalau pengantin perempuan kami panggil ponu.

  2. Mengimbau betul bila saya baca post blog ni, hehehe. Walaupon bukan org Penang, tapi sebab dah bertahun2 menetap kat sana beberapa tahun dulu, dlu2 bercakap pun macam org sana 🙂 Tapi….mana dia perkataan: “Nerai – Baris (contoh: Kedai tu satu nerai dengan Line Clear”, “Maarop Sintok – Kata hamun untuk org bodoh dan bangang (contoh: Maarop Sintok mana la yg pi letak penyapu ataih keghusi ni!?”, dan er…Pedai Ayam (padlock) ? Hahaha 🙂

    • abu
    • December 13th, 2012

    tak beghari – tak berapa nampak/kurang jelas

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: